Út a tűz és jég világába

Valóban... Ez akár egy Trónok harca epizód címe is lehetne, azonban a rajongók számára van egy rossz hírünk: csupán egy Izlandot bemutató blogbejegyzéssel szolgálhatunk. Annyira azonban mégsem kell elkeseredni, ugyanis e-heti célpontunk - Dániel Márton vendégírónk idegenvezetésében - az anyatermészet számtalan csodáját tartogatja számukra és még az előbb említett, népszerű sorozatról is szó fog esni a későbbiekben. De ne szaladjunk ennyire előre.

Izland az Atlanti-óceán északi részén a Feröer-szigetektől északnyugatra helyezkedik el. Területe nem sokkal nagyobb, mint hazánké, a népessége mégis töredéke (összesen 348.580 fő volt 2017 végén). Ebből adódóan népsűrűség igen alacsony csupán 3,1 fő/km². A szigetországban hivatalosan használt pénznem az izlandi korona. Külön érdekesség, hogy két globális jelentőségű tektonikai lemez, az eurázsiai és az észak-amerikai lemez határvonalán fekszik. Az egymástól távolodó lemezek határán a változás kézzelfogható: évente kb. 20 milliméterrel lesz tágabb a senki földjének is nevezett rész. A Þingvellir Nemzeti Park törésvonala tektonikai különlegességének köszönhetően a világörökségi listára is felkerült.

ke_p1_copy.jpg

Tűz és jég:

A szigeten két elem vívja időtlen harcát: a tűz és a jég. A hegyeket építő vulkánok, és a hegyeket legyaluló jégárak. Jelenleg azt kell, hogy mondjuk, hogy a jég vesztésre áll, ugyanis a hajdani pleisztocén jégpáncélból mára csak elszigetelt „jégsapkák” – Vatnajökull, Hofsjökull, Myrdasjökull stb. – maradtak. (A jökull szó jelentése: gleccser.) Az ezen jégsapkákból táplálkozó gleccserek már nem jutnak el a tengerig, tehát új fjordokat nem vájnak. Jégtömegük még a szigeten elolvad, és az így keletkezett víz a kisebb-nagyobb gleccserfolyókat táplálva éri el a fennsíkok széleit, ahonnan aztán csodaszép vízeséseket formálva találkozik végül a tengerrel. A gleccserek és a gleccserfolyók megállás nélkül gyalulják, pusztítják a szigetet, ám létezik egy építő erő is, a vulkanizmus. A táj végső formáját e két ellentétes folyamat harca határozza meg. Az ország számos működő vulkánja közül a két legismertebb a Katla és a Hekla.

Izland tökéletesen hasznosította az országban zajló vulkanikus tevékenységeket, ugyanis az izlandiak által felhasznált energia 85 %-a megújuló, a Föld belső hőjéből származó energia. A gejzírekből és meleg vizű forrásokból egyenesen meleg vizet tudnak szállítani a háztartásokba is, így szükségtelenné válik egyéb energia felhasználása a víz felmelegítésére.

Természeti csoda:

Izlandot rendszeresen illetik ezzel a jelzővel, legfőképpen a fent említett ellentétes természeti hatásoknak köszönhetően. Ezzel látogatásom során igen hamar szembesültem, hiszen engem már a repülőtérről a szállásra vezető út is teljesen magával ragadott. A szigetország hihetetlenül változatos természeti adottságokkal rendelkezik... Ezt a látványt egyszerűen nem lehet megunni!

Rövid látogatásom során a fővárosban (Reykjavík) és a sziget déli részén kalandoztunk, de egy villám vizit erejéig sikerült eljutnunk a nyugati országrészre is. A Westfjordok sajnos egy következő kalandtúra programját adják majd, ugyanis a sziget ezen része leginkább a nyári időszakban érhető el a turisták számára.

 Először is pár jótanács tapasztalataim alapján:

  • Időjárás: Rettentően gyorsan változik az időjárás a szigeten. Egy napon belül találkozhatunk a verőfényes napsütéssel, hóeséssel, esővel és szélviharral egyaránt. Mondhatni 10 perces ciklusok váltakoznak. Amennyiben kevés erőfeszítéssel, de jól szeretnéd végezni a munkádat menj el Izlandra időjósnak. A siker garantált, bármit mondasz nem tudsz mellé nyúlni.
    FONTOS — Ha jó az idő mindenképpen látogasd végig az aznapra tervezett állomásokat és ne hagyd, hogy a hosszas túrázás fáradalma idő előtt visszafordítson a szállás irányába! Könnyen elképzelhető, hogy ottléted alatt már nem fogsz ilyen kedvező időjárási körülményekkel találkozni. 

  • Öltözködés: Elengedhetetlen a megfelelő felszerelés beszerzése. Első fontos kellék egy pár megbízható, vízálló túrabakancs, továbbá víz- és szélálló dzseki, nadrág. Kellemetlen, amikor ezek hiányában elvesztve a csatát az időjárással kénytelen vagy visszavonulni a szálláshelyedre. Fontos, hogy rétegesen öltözz és legyen minden körülménynek megfelelő ruhanemű nálad. Inkább öltözz fel jobban, abból baj nem lehet!

  • Autóbérlés: Az izlandi túra másik elengedhetetlen kelléke, ugyanis gépjármű hiányában ottlétünk mondhatni felesleges. Akik a vadregényesebb kalandokat kedvelik és nem csak a főutak melletti látványosságokra kíváncsiak, azoknak bizony érdemes mélyebben a zsebükbe nyúlni és egy összkerekes terepjárót bérelni a szigeten tartózkodásuk idejére. Enélkül nem érdemes áttérni az offroad terepre. Több autóssal találkoztam, akik autómentésre szorultak… :)

  • Apropó pénz: nyugodtan állíthatjuk, hogy Izland az egyik legdrágább ország. Az élelmiszer és az alkohol is igen költséges szóval érdemes ennek fényében készülni az útra. A termékek árai körülbelül megfelelnek az itthoniaknak csak éppen koronában, ami annyit tesz, hogy 2,5-szörös áron tudunk hozzájutni a dolgokhoz. (Akinek van bankkártyája, annak nem érdemes készpénzzel készülnie, ugyanis majdnem mindenhol lehet kártyával fizetni.)

 

Kötelező állomások:
Beszámolóm ezen szakaszában a korábban említett nevezetességek legizgalmasabb és leglátványosabb állomásait fogom bemutatni.

1. Hraunfossar

ke_p2_copy.jpg

Ez volt az első állomás izlandi kalandom során, ugyanis a szálláshelyünktől egy 15 perces, kényelmes kocsikázással elérhető volt. Hihetetlen látványt nyújtott, ahogyan a megszámlálhatatlan kicsiny vízfolyam egyé olvadt. A vállalkozó kedvű látogatók gyönyörű képeket tudnak készíteni a sziklák széléről, de ezeket csak nagyon óvatosan, megfelelő cipőben érdemes megközelíteni. A számos balesetnek köszönhetően nagyrészt lánccal elkerített szakaszokkal találkozhatnak itt a turisták. (Törvényszegő állampolgárok előnyben…)

 2. Seljalandsfoss

ke_p3_copy.jpg

Az egyik legizgalmasabb vízesés az 1-es út mentén, ugyanis egy ösvény vezet a vízesés mögé. Készüljünk vízálló kabáttal, illetve nadrággal, ha nem szeretnénk bőrig ázni a zuhatagot megkerülve. Közvetlen mellette két kisebb vízesés található, melyek közül a legtávolabbihoz nem a legegyszerűbb bejutni. Az utolsó vízesés ugyanis a hegy belsejében található barlangban rejtőzik. Ehhez az állomáshoz nagy szükség van a vízálló bakancsra és némi egyensúlyérzékre, ugyanis a kizúduló víztömeg mentén, kisebb köveken lavírozva érhető csak el a végső célállomás. Jómagam gyermeki lelkesedéssel estem neki az előttem álló kihívásnak, amit végezetül siker koronázott... A látvány pedig minden erőfeszítést megért.

3. Skogafoss

ke_p4_copy.jpg

A vízesés közvetlen közelébe kavicsokkal kirakott út vezet, ahonnan kiváló fotókat lehet készíteni; a vízesés szájában pedig szembesülhetünk a természet hihetetlen erejével. A vízesés érdekessége, hogy egy lépcsősor vezet a tetejére, így föntről is megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű látványt. Lépcsőzésre fel! 

4. Dyrhólaey (Black Sand)

ke_p5_copy.jpg

Itt egy erőteljes hegymeneti séta vár ránk a parkolóból indulva, aminek minden egyes perce egy élmény. Az elénk táruló látvány szépsége méterről méterre fokozódik. Sajnos sok útlezárással találkozunk, ami az ide látogató turisták biztonságát hivatott szolgálni, ezzel viszont a legizgalmasabb részek elzárva maradnak előlünk. A kilátás a Dyrhólaey világítótorony mellől lélegzetelállító; talán az egyik legszebb, amit valaha láttam. A tenger, a feketehomok és a mohás, füves szárazföld egymás mellett húzódó sávjai festői képet tárnak elénk. Itt gyakran erős szél kíséri utunkat, amivel a sziklák szélére állva érdemes vigyázni.

5. Svínafellsjökull 

ke_p6_copy.jpg

Két opció közül választhatunk. Vagy a főútról letérve autóval közelítjük meg, vagy egy hosszabb, de annál kellemesebb sétával érjük el következő állomásunkat. Amennyiben az autó mellett tesszük le voksunkat, érdemes meggyőződni, hogy a rendelkezésünkre álló gépjármű megfelelő kvalitásokkal rendelkezik-e, ugyanis a befelé vezető út nem a legzökkenőmentesebb. Izgalmas kirándulóhely, ahol sziklákon mászva juthatunk közelebb ehhez az elképesztő természeti képződményhez. Ha megérkeztünk a gleccserhez, érdemes egy kicsit csendben figyelni... Így hallhatjuk az óriás tömegű jég mozgását. Félelmetes!

6. Glacier Lagoon - Jökulsárlón

ke_p7_copy.jpg

A turisták kedvence. Nem véletlenül. A hatalmas fehér és türkizkék jégtáblák sorát a hamutól fekete jéghegyek követik, melyek között fókák teszik még érdekesebbé a látképet. A lagúna nem tartozik a legszélesebbek közé, de annál mélyebb a maga 250 méterével, amelynek köszönhetően elnyerte az Izland legmélyebb tava címet.

7. Gullfoss

ke_p8_copy.jpg

Az elsők között szerepel az izlandi turistalátványosságok közt. Éppen ezért rengeteg a turista, mely néhányunknak már zavaró is lehet. Ellenben a látvány valóban egyedülálló. A Hvítá folyó először 11, majd közvetlen utána 21 métert zuhanva folytatja útját, majd egy szűkebb hasadékba torkollik. A szurdok vulkáni erőknek köszönhetően képződött.
Miután kigyönyörködtük magunkat érdemes meglátogatni a közvetlen közelében található hangulatos ajándékboltot.

8. Kirkjufell 

ke_p9_copy.jpg

Utolsó állomásunk személyes kedvenceim egyike. A Trónok harcából is ismert Nyílhegy a Snaefellsnes-félszigeten helyezkedik el, az ország nyugati részében. Az 1-es úttól kicsit kiesik ez a terület, de a turistákat ez sem tartja vissza, hogy ellátogassanak ehhez a természet által egyedire formált képződményhez. Szerencsére az idő kegyes volt hozzánk, így kihasználva a verőfényes napsütést, egy kényelmes gyalogtúrára is lehetőségünk nyílt a hegy melletti vízesés körül. A holtak seregével ugyan nem találkozzunk, de ez a látvány mindenért kárpótolt!



Ne maradjatok le következő megállóinkról! Kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://proximaparagem.blog.hu/api/trackback/id/tr2814518800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Próxima Paragem

Friss topikok

süti beállítások módosítása