Sátrazás a sivatagban - Marokkó 1. rész

Szeretnél elutazni egy teljesen más világba? Szeretnél megismerni egy a miénktől merőben eltérő kultúrát, és más embereket? Szeretnél egy olyan országba utazni, ami bővelkedik természeti látnivalókban, és lenyűgöző építészeti alkotásokban? Szeretnél kikerülni a komfortzónádból? És mindezt úgy, hogy nem kell a világ másik végére repülnöd, vagy csupán egy hátizsákkal nekivágnod a nagyvilágnak? Ha vágysz egy igazi kalandra, de nem vagy az a bevállalós fajta, akkor Marokkó a neked való hely!

Ezen a héten második vendégírónk, Matus Boglárka kalauzol el minket Észak-Afrika egyik legszebb országába, ami sok turistának nagy kedvence – nem véletlenül! 

Szeptember végén 10 napot töltöttem Marokkóban a Student Travellers nevű szervezettel, és egy busszal körbejártuk az afrikai országot. A 10 nap alatt volt alkalmunk megszemlélni a gyönyörű épületeket, a városok medináinak a bazárában vásárolni, eltölteni egy éjszakát a sivatagban és azok a hegyek között járni, ahol a Gladiátort, vagy a Trónok Harcát forgatták. Ebből a kis kalandomból szemezgetek most nektek, hogy meghozzam a kedveteket, hogy ti is ellátogassatok ebbe a gyönyörű országba, ami minden szegletében tartogat valami különlegeset.

Chefchaouen

Ahogy átértünk Spanyolországból a komppal, utunk egyből Chefchaouenbe vezetett. Ezt a várost Kék városnak is hívják, mivel a medina részében (a marokkói városok régi, belvárosi részét medinának hívják) a házak nagy része kékre van festve. A kérdésre, hogy éppenséggel miért pont kékre festettek mindent, nem kaptunk pontos választ. Lehet ennek vallásos oka, a helyi zsidó közösség festhette annak idején kékre a házakat, mivel a kék szín az eget tükrözi, és ez Istenre emlékeztette őket, de olyan indokot is kaptunk, hogy a kék szín jól véd a szúnyogok ellen. Szóval a pontos okot nem tudjuk, de ez nem változtat a tényen, hogy lélegzetelállító végigsétálni a szűk utcákon, a képek magukért beszélnek.

Fez

img_20180923_092801.jpg

Marokkóban járva Fezt mindenképpen érdemes útba ejteni. Az ország második legnagyobb városaként, és kulturális sokszínűségének köszönhetően ez a város képes a leginkább átadni számunkra a „Marokkó-érzést”. Természetesen a mi kis csapatunk is útba ejtette a várost, ami egyáltalán nem okozott csalódást. Az egyik legszembetűnőbb tény, hogy Fez tele van régi arab stílusú városkapukkal, nem tudunk végighaladni a városon, hogy ne találkozzunk eggyel.

img_20180923_090535.jpg

img_20180923_084913.jpg

A városnézés közben útba ejtettünk egy helyi fazekasműhelyt, ahol megnézhettük, hogy hogyan készítik a híres marokkói stílusú edényeket, és márványból készült dolgokat. Bemehettünk a műhelybe, és közelről figyelhettük meg, hogy hogyan díszítik aprólékos mintákkal az agyag edényeket, és hogyan formálnak kis alakzatokat a kemény márványból – és mindezt puszta kézzel! Ez a kis élmény segített nekem abban, hogy jobban tudjam értékelni ezeket az alkotásokat.

Fez medinája, a Fes El Bali, az UNESCO világörökség része. A szűk utcákat járva, az árusokat – és néha szamarakat – kerülgetve két bazár között találhatunk mecseteket, gyönyörű épületeket, sőt a világ legrégebbi egyeteme, az Al-Karaouine Egyetem is itt található. Képeken nehéz átadni azt az élményt, amit a medinán végighaladva szereztünk, de alább mégis megpróbálom.

Dolgok, amiket ebben a városban tanultam:

  • A medinába semmiképpen sem szabad egyedül menni! A szűk utcák és a tömeg remek környezetet teremt a zsebtolvajok számára, valamint nagyon könnyű itt eltévedni!
  • A rövid szoknyákat és a rövid nadrágokat nyugodtan otthon lehet hagyni! Az utcán sétálva egyik barátnőmön rövid szoknya volt, és így sok férfi bámulta meg őt, fütyültek utána, nem éreztük magunkat száz százalékig biztonságban. A helyi nők vallásos és kulturális okokból nem hordanak olyan ruhadarabokat, amik sokat mutatnak a lábukból, így a helyi férfiak sincsenek hozzászokva a látványhoz.
  • Ha látják rajtad, hogy turista vagy – és látni fogják! – az árusok/taxi sofőrök automatikusan az eredetinél magasabb árat mondanak, úgyhogy alkudozás nélkül nem szabad semmit sem megvenni!

Szahara

Számomra a legmeghatározóbb két nap a Szahara sivatagban töltött napok voltak, ahol lehetőségünk volt teveháton átszelni a homokdűnéket, majd a sivatagban tölteni egy éjszakát!

Fez után egy Merzouga nevű falu felé vettük az irányt. Itt megpihentünk egy kicsit a riadban (a riad egy tradicionális marokkói szállás), majd az első programunk egy rally túra volt a homokdűnéken. Ez egy opcionális program volt, és ha őszinte akarok lenni, megbántam, hogy ezért pluszban fizettem. A homokdűnéken autózás 10 perc után unalmassá vált, és akkor még visszavolt egy óra. Azt az egy órát is több 10 perces szünettel megszakítottuk, amikor különböző árusoknál álltunk meg, hogy vásároljunk kis ékszereket, köveket, vagy épp homokot – igen, a sivatag közepén. Úgy érzem, ez az élmény nem érte meg az árát, főleg mivel a „sivatag-élményt” sokkal jobban átélhettük teveháton, ami a következő programunk volt.

uj.JPG

Még sötétedés előtt elindultunk teveháton a szállásunk felé – a sivatagba. Egy helyi berber csapat vezetett minket az úton (a berberek azok az emberek, akik hagyományosan a sivatag közepén élnek sátrakban, elszigetelve a többi embertől, és így saját nyelvvel és saját kultúrával rendelkeznek), majd a sátrainkhoz érve tagine-okban szolgáltak fel nekünk vacsorát, és vacsora után zenéltek nekünk berber hangszereken. Nagyon jó élmény volt átélni ezt a berber hangulatot a csillagos ég alatt. Nekünk szerencsénk volt, mert nagyon jó idő volt éjszaka, így nem fáztunk a sátrakban, de előzetesen figyelmeztettek minket, hogy nagyon hideg tud lenni a sivatagban éjszaka, úgyhogy ha valaki tervez ilyen túrán részt venni, készüljön a hidegre, biztos, ami fix!

Másnap reggel még sötétben indultunk vissza a faluba, hogy a napfelkeltét teveháton szemlélhessük meg, ami az egyik leggyönyörűbb része volt a kirándulásnak! Leírhatatlan az a látvány, ami itt elénk tárult, és képeken is nehezen átadható.

Az egész Szahara-élmény egy berber csapat által volt szervezve, akik nagyon jól ismerték a sivatagot, és az egész környezetet, úgyhogy abszolút biztonságban tudtuk érezni magunkat. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer vegyen részt egy ilyen túrán!

Hogy miért érdemes még ezt az országot bejárni? Megtudhatjátok következő bejegyzésünkben, amelyben  Marrákesről, Rabatról, Casablancáról és az Atlas hegységről írunk. 

 Kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://proximaparagem.blog.hu/api/trackback/id/tr6314455100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

studkell 2018.12.09. 13:21:33

"nem tudunk végighaladni a városon, hogy ne találkozzunk egyel." - posztoló

Egy. Eggyel. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. Szóban sem így elharapva mondod. Érdekes, mert amúgy tök jó a helyesírásod. És köszi a kedvcsinálót.

Próxima Paragem

Friss topikok

süti beállítások módosítása